News
Promotieonderzoek naar terugkijkgedrag en geheugengebruik
Schrijf het volgende nummer op een blaadje: 1056389267.
Hoe pakte je dat aan? Onthield je alle cijfers in één keer, of keek je af en toe terug? Hoe vaak?
Het geheugen speelt een sleutelrol in ons dagelijks leven. Geheugenproblemen kunnen veel zorgen opleveren. Promovendus Sanne Böing stelt dat goede diagnostiek daarom erg belangrijk is. Böing: “Hoe goed ons geheugen werkt wordt vaak bepaald door te testen hoeveel we kunnen onthouden, maar in de praktijk gebruiken we die geheugencapaciteit meestal niet volledig.”
Terugkijkgedrag
In plaats van veel informatie tegelijk te onthouden, kunnen we volgens de promovendus terugvallen op de buitenwereld door terug te kijken naar informatie die beschikbaar blijft in onze omgeving. “Omdat we geheugengebruik vaak als inspannend ervaren, kunnen we terugkijkgedrag inzetten om de mentale inspanning laag te houden.” En dat terugkijkgedrag kan ook ondersteuning bieden aan individuen die geheugenproblemen ervaren.
Geheugengebruik werd vermeden wanneer mogelijk.
Geheugenproblemen
Böing en haar collega’s analyseerden kijkgedrag van patiënten met en zonder geheugenproblemen met als doel te testen hoe zij hun geheugen inzetten als ze konden terugvallen op de buitenwereld. “Patiënten keken in het algemeen vaker dan gezonde volwassenen terug naar de buitenwereld. Hoe meer iemand kón onthouden, hoe minder werd teruggekeken en hoe meer daadwerkelijk wérd onthouden.” Maar: over het algemeen werd maximaal één stukje informatie per keer onthouden. Geheugengebruik werd dus vermeden wanneer mogelijk. Ook waren er individuele verschillen in terugkijkgedrag. In haar proefschrift betoogt Böing dan ook om niet alleen geheugenlimieten te testen, maar ook om individuele verschillen en compensatiestrategieën te erkennen bij het inschatten van de geheugenfunctie.
