SMARTneurolab

News

Groot nieuws: Promotie Elissa Embrechts

Met trots presenteren de promotie van Elissa Embrechts. Van harte gefeliciteerd! Wij hebben Elissa uitgenodigd een verslag te schrijven:

“Op 21 december 2023 verdedigde ik succesvol mijn proefschrift aan de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met de Universiteit Utrecht. De titel van mijn proefschrift luidt: “Gaining insight into the cognitive-motor relationship after stroke: Attentively moving rehabilitation forward”. In dit onderzoek duik ik dieper in de complexe relatie tussen cognitie en motoriek na een beroerte, waarbij ik dieper inzoomde op spatiëel neglect en balans.” Lees het proefschrift hier.

“Het was een spannend moment dat weken (of jaren) van toewijding en hard werk bekroonde. De klok tikte richting 17 uur, de zaal vulde zich gestaag en het was eindelijk tijd voor mijn presentatie. Gedurende 35 minuten kreeg ik de gelegenheid om mijn onderzoek te belichten voor een diverse groep: familieleden, vrienden, collega’s en natuurlijk de jury.”

“Voor mijn presentatie koos ik zorgvuldig enkele hoogtepunten uit mijn proefschrift. Mijn focus lag op het blootleggen van enkele tekortkomingen in de huidige literatuur en klinische praktijk: het gebrek aan diepgaand begrip over hoe cognitie en motoriek na een beroerte met elkaar interageren tijdens het herstelproces. Dit gebrek aan inzicht maakt het voor de huidige klinische praktijk uitdagend om effectief om te gaan met deze complexe relatie in hun benadering.”

“Na deze presentatie was het tijd voor een vragenronde waarbij elk extern jurylid twee of meer vragen formuleerde. Prof. Dr. Janne Veerbeek, verbonden aan de Universiteit van Zurich, Zwitserland, trapte af met diepgaande vragen over de relatie tussen neglect en balans. Ze richtte zich op mogelijke cruciale factoren die in overweging moeten worden genomen bij het bestuderen van deze complexe verbinding.”

“Vervolgens was het de beurt aan Prof. Dr. Martin Edwards, verbonden aan de Université catholique de Louvain in België. Ook hij was geïntegreerd door dit specifieke hoofdstuk en stelde meer fundamentele vragen die direct betrekking hadden op de hypotheses die ik had geformuleerd. Het was een uitdagende doch waardevolle dialoog die de diepgang van mijn onderzoek naar voren bracht. Finaal stelde ook de interne juryleden, Prof. Dr. Caroline Loos en Prof. Dr. Vincent van Rompaey, enkele vragen.”

“Nadat de laatste vraag was gesteld, trok de jury zich terug voor beraad en verlieten ze de zaal. Dit was het moment waarop ik eindelijk kon ademen en even kon sparren met de aanwezigen in de zaal. Na dit korte intermezzo keerde de jury terug, , en daar was het dan – het langverwachte moment van proclamatie! Vanaf dat onvergetelijke ogenblik mag ik mezelf officieel Doctor in de Medische Wetenschappen noemen. Hier werd op geklonken tijdens een receptie met hapjes en drankjes!”