SMARTneurolab

Agenda

19 - 21 August 2022
Biddinghuizen

SMARTneurolab gaat naar Lowlands!

Op het festivalterrein zal Tanja 19, 20 en 21 augustus Lowlands bezoekers vragen mee te doen aan haar onderzoek naar hersenletsel Tanja: “Bij ons spelen deelnemers, met een virtualrealitybril op, verschillende cognitieve games. Zo kunnen wij denkfuncties in dynamische, uitdagende situaties in kaart brengen.”

Met haar onderzoek wil Tanja de mogelijkheden van technologie en Serious Games in de neuropsychologie onderzoeken, én ze hoopt hersenletsel zichtbaarder maken. “In tegenstelling tot een gebroken been, is hersenletsel niet bepaald zichtbaar. Terwijl de gevolgen van hersenletsel erg ingrijpend kunnen zijn. Mensen zijn naderhand bijvoorbeeld sneller afgeleid, hun geheugen laat hen in de steek, of het lukt ze niet meer om de dag degelijk in te plannen.”

Vette spellen

De gevolgen van hersenletsel kunnen van grote negatieve invloed zijn op alledaagse activiteiten, zowel op school of werk, als bij sociale activiteiten. Tanja: “Op Lowlands willen we de bezoekers wijzen op dergelijke beperkingen die mensen ervaren na een vorm van hersenletsel. Daarnaast verzamelen we met de Serious Games die we de deelnemers laten spelen uiteraard zoveel mogelijk data om onze modellen te verbeteren. Het is natuurlijk vet voor bezoekers om met Virtual Reality of Augmented Reality en Serious Games aan de slag te gaan. Door hun deelname kunnen wij daarna verder werken aan levensveranderende wetenschap voor patiënten met hersenletsel.”

Beste teamuitje ooit

Tanja gaat met haar onderzoeksteam overnachten op de crewcamping van Lowlands. “Het wetenschappelijk onderzoek komt bij ons natuurlijk op de eerste plaats. Maar als de dag er voor ons op zit, kunnen we met elkaar nog gaan genieten van het Lowlandsprogramma. Er is heel wat wat ik wel wil zien. Het wordt hoe dan ook het beste teamuitje ooit.